IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха с превес на ръстовете при колеблива сесия

Инвеститорите очакват речта на председателя на Фед Джером Пауъл в петък

19:08 | 24.08.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции затвориха с леко повишение в сряда заради коментарите на представител на ръководството на американския Федерален резерв, които разколебават инвеститорите.

Индексът Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 0,16% до 432,05 пункта. В Германия DAX се повиши с 0,2%, а във Франция CAC40 добави 0,39% до 6 386,76 пункта. Във Великобритания FTSE100 спадна с 0,22% до 7 471,51 пункта, а в Испания IBEX35 изтри 0,33% до 8 199,4 пункта.

От секторите, включени в Stoxx 600, акциите на компаниите за потребителски стоки поскъпнаха средно с 1,2%, докато книжата на компаниите от минното дело поевтиняха средно с 1,8%.

Британската IT компания Aveva повиши пазарната си оценка с 27%, след като френският индустриален конгломерат Schneider заяви, че обмисля пълно изкупуване.

Междувременно шведската охранителна компания Securitas изтри 6% от цената на акциите си – най-силният спад от индекса Stoxx 600, след публикуването на финансовите ѝ резултати.

Президентът на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари потвърди във вторник ангажимента на централната банка на САЩ да постави инфлацията под контрол чрез затягане на паричната политика. По думите му, неговият най-голям страх е, че устойчивостта на ценовия натиск е подценена.

Пазарите се подготвят за дългоочакваната реч на председателя на Фед Джеръм Пауъл в петък по време на годишния икономически симпозиум в Джаксън Хоул, Уайоминг. Очакванията са той да подскаже как ще продължи затягането на паричната политика в САЩ.

Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион не намериха посока в сряда, след като Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отчетоха трети пореден ден на загуби в предишната сесия.

Инвеститорите ще се фокусират и върху протоколите на Европейската централна банка за последните дискусии по паричната политика, които трябва да бъдат публикувани в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още